Literatuur
Borquez HA, Wiegers TA. A comparison of labour and birth experiences of women delivering in a birthing centre and at home in the Netherlands. Midwifery. 2006 Dec;22(4):339-47. doi: 10.1016/j.midw.2005.12.004. Epub 2006…
Borquez HA, Wiegers TA. A comparison of labour and birth experiences of women delivering in a birthing centre and at home in the Netherlands. Midwifery. 2006 Dec;22(4):339-47. doi: 10.1016/j.midw.2005.12.004. Epub 2006…
Ook is er (beperkt) onderzoek gedaan naar hoe een thuisbevalling ervaren wordt ten opzichte van een bevalling in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. Een studie uit 2006 heeft de…
Verloskundigen in Nederland zijn goed opgeleid en volledig bekwaam om bevallingen thuis te begeleiden. Tijdens de opleiding en daarna wordt er veel aandacht besteed aan medisch-technische vaardigheden in acute en…
Nederland heeft een uniek geboortezorgsysteem waarin verloskundigen -in vergelijking met andere Westerse landen- heel zelfstandig werken én waarin relatief veel thuisbevallingen plaatsvinden. In andere landen zien we dat er 0-1%…
De onderzoeken die in de vorige paragraaf staan beschreven, hebben de uitkomsten bij een geplande thuisbevalling ten opzichte van een geplande ziekenhuisbevalling vergeleken in de laag-risicopopulatie zwangeren. Een studie van…
In deze paragraaf gaan we verder in op de veiligheid van een thuisbevalling aan de hand van de volgende wetenschappelijke onderzoeken: Een meta-analyse en systematische review van Scarf et al.…
In deze paragraaf worden de Nederlandse bevalcijfers uit 2020 getoond, die verzameld worden door Perined. Hierbij is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat dit de geregistreerde cijfers…
De Verloskundige IndicatieLijst (VIL) geeft aan wie verantwoordelijk is voor de begeleiding van zwangerschap en/of bevalling. Deze lijst is opgesteld door het College van Zorgverzekeringen binnen de Commissie Verloskunde. Deze…
In de huidige Nederlandse geboortezorg hebben verloskundigen en gynaecologen hun eigen deskundigheidsgebieden en zijn er verschillende niveaus waarop we de zorgverlening kunnen onderscheiden: Zorg in de eerstelijn is toegankelijk zonder verwijzing. Hieronder…
De Wet op de Geneeskundige Behandel Overeenkomst (WGBO) is van belang voor iedereen die met medische zorg te maken krijgt. Zodra een arts een cliënt gaat onderzoeken of behandelen, is…