De badbevalling

Geschreven door: Nadine Achtereekte Gepubliceerd op: 17 april 2023 Bij een badbevalling of watergeboorte vindt een gedeelte van de baring plaats in een bad gevuld met warm water. Dit kan zowel tijdens de ontsluitingsfase, persfase of het nageboortetijdperk zijn (Abedin, 2008). Met een watergeboorte doelen we op een baring waarbij de baby in bad geboren…

Lees meer

Transinclusieve geboortezorg

Geschreven door: Annemieke Verbeek, Tamar Doorduin, Ryan Ramharak en Chaya/Chaim Rensen-Mol Meelezer: Charles Dym Gepubliceerd op: 13 maart 2023 Inleiding Tot 2014 was het in Nederland verplicht om een onomkeerbare sterilisatie (met onvruchtbaarheid als gevolg) te ondergaan om je juridische geslacht aan te passen. Hierdoor zagen we vrijwel geen openlijk transgender ouders. Door de aanpassing…

Lees meer

Persmethoden

Geschreven door: Jiery van Roon Eindelijk is het zover: na urenlang weeën is het tijd voor de persfase. Het zal niet lang meer duren voordat de baby er is. Maar hoe ontstaat persdrang? Hoe kunnen zorgverleners de persfase begeleiden? Wat zijn verschillende persmethoden, en wat zijn de voor- en nadelen daarvan? Wat is de invloed…

Lees meer

Webinar Niet-vorderende baring voor zwangeren

Je vindt hier het webinar over de niet-vorderende baring. Het is 1 video opgedeeld in 2 delen: niet-vorderende ontsluiting en niet-vorderende persfase. Dit webinar richt zich op zwangeren & eventuele partners. Uiteraard kun je het als geboortewerker ook bekijken, voor jullie heb ik in het najaar ook weer de uitgebreide (8 uur durende) training Fysiologie…

Lees meer

pH-waarden na de geboorte

Illustratie van hoe bloed uit de navelstreng wordt afgenomen

Geschreven door: Sanne Drost-Goossens Gepubliceerd op: 8 december 2022 Als er tijdens het laatste stuk van de baring of direct bij de geboorte vermoeden is van asfyxie bij de baby, is snel diagnosticeren en behandelen cruciaal voor een zo goed mogelijke prognose. Bloedonderzoek aan de hand van de pH-waarden kan aantonen of er daadwerkelijk sprake…

Lees meer

Bevallingstrauma

Na het doormaken van een (heftige) bevalling, kan het zijn dat er een bevallingstrauma ontstaat. In dit artikel zullen we bespreken wat een bevallingstrauma is, hoe het kan ontstaan, welke klachten daarbij komen kijken en wat het verschil is met een bevallingsgerelateerde PTSS. Vervolgens staan we stil bij verschillende behandelmethodes en preventie; wat je zelf…

Lees meer

Zwanger bij 40 jaar of ouder

Geschreven door Annemieke Verbeek Gepubliceerd: 28 september 2022 Laatste update: 28 september 2022 Nederlandse vrouwen krijgen, net als in de rest van de (westerse) wereld, steeds later hun eerste kind. De gemiddelde leeftijd van eerste keer-moeders steeg van 24,3 jaar in 1970 naar 30,1 jaar in 2020, waarvan 16,2% van deze vrouwen 35 jaar of…

Lees meer

Ruptuur en episiotomie

Geschreven door Lisa Heikens en Margot van Dijk Gepubliceerd op 16 augustus 2022 Tijdens het laatste stuk van de persfase, als het hoofdje van de baby ‘staat’, rekken de vagina, huid en spieren flink op. Toch kan er tijdens de geboorte een scheur(tje) in het perineum, de vaginawand, de bekkenbodemspieren en/of andere weefsels ontstaan. Dit…

Lees meer

Baren na een eerdere keizersnede: VBAC of CBAC?

Geschreven door Margot van Dijk Gepubliceerd op 15 juli 2022 In 2020 beviel in Nederland 18,6% van de nullipara per keizersnede en 16,3% van de multipara baarde haar kind(eren) per keizersnede. Als deze vrouwen opnieuw zwanger raken, komen zij voor de keuze te staan wat zij een volgende baring willen: vaginaal bevallen of een geplande…

Lees meer

De (veiligheid van de) thuisbevalling

Geschreven door Nadine Achtereekte Aangevuld door Margot van Dijk Gepubliceerd op 1 juli 2022 Laatste update op 1 juli 2022 Nederland heeft een uniek verloskundig systeem, waarbij de zwangere keuzevrijheid heeft in de plek van bevallen. In Nederland is het mogelijk om (poli)klinisch in het ziekenhuis, thuis of in een geboortecentrum te bevallen met de…

Lees meer