Over

Vraag de Vroedvrouw is begonnen op Instagram waar ik als Vroedvrouw Margot elke maandag vragen van zwangeren, ouders, zorgverleners en andere geboortewerkers beantwoord.

In mijn ideale geboortezorg heeft de zwangere de regie. Zij wordt daarin bijgestaan door een zorgverlener die haar kent, die haar (indien gewenst) volledig informeert en die haar respecteert in haar autonome keuzes. In deze geboortezorg werken verloskundigen, artsen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden en doula’s in een veilige en respectvolle sfeer met elkaar samen. In deze geboortezorg staat naast autonomie van de zwangere, ook de fysiologie van zwangerschap, baring en kraamtijd in elke setting centraal.

Er moet nog veel veranderen voordat we hier zijn, maar ik heb hoop. Ik wil met jullie bouwen aan een gezondere geboortezorg, door met Vraag de Vroedvrouw kennis te delen, prikkelende vragen te stellen en licht te schijnen op moeilijke zaken.

Biancavanderaalstfotografie_Shoot-Margot-LR-8356

Margot van Dijk

In 2013 studeerde ik af aan de Verloskunde Academie in Amsterdam. De eerste jaren werkte ik als waarneemster, later als maat in een verloskundigenpraktijk en eind 2019 begon ik mijn solopraktijk als vroedvrouw.

Momenteel ben ik op reis door Noord-Amerika samen met mijn Canadese vriend. Alhoewel het doel een verhuizing naar Canada was, weten we nu nog niet waar we zullen gaan wonen. Naast mijn werk voor Vraag de Vroedvrouw ben ik op zoek naar hoe en waar mijn vroedvrouwschap voeten in de aarde zal krijgen.

Ik kies bewust voor het woord vroedvrouw (wat wijze vrouw betekent in het oud Nederlands), omdat het woord verloskundige mij niet past. Ik hoef niemand te verlossen en ben wel kundig in mijn vak, maar niet de kundige over iemand anders lichaam.

Mijn passie voor de geboortezorg reikt verder dan het proces van zwangerschap, baring en kraamtijd. Ik denk dat autonoom zijn een essentieel onderdeel is van dit proces. Niet alleen om krachtiger in het ouderschap te staan, maar ook in het leven. Een bijdrage aan de geboortezorg is daarmee ook een bijdrage aan de positie van de vrouw en mens in onze maatschappij. Ik verlang naar een gezondere geboortezorg, voor zowel zwangeren als zorgverleners en andere geboortewerkers.

Deze vrouwen werken ook aan Vraag de Vroedvrouw

Biancavanderaalstfotografie-VroedvrouwMargot-8912

Jiery van Roon

Van oorsprong bioloog, nu student verloskunde. Voor beide geldt: zolang het goed gaat, laat je de natuur haar gang gaan. Na drie kinderen en twee opleidingen heeft de natuur van geboorte nog steeds raadsels voor me. Nog zoveel te ontdekken!

Biancavanderaalstfotografie-VroedvrouwMargot--3

Karianne van Vliet

GZ-psycholoog en moeder. Ik werk in de verslavingszorg en behandel met regelmaat PTSS en trauma. Vanuit mijn eigen zwangerschap het belang van autonomie ervaren. Je kunt me vinden op Instagram @breinwerkje_psychologie

Biancavanderaalstfotografie-VroedvrouwMargot-37

Laure Böhmer

Ik ben laatstejaars VIO in Maastricht. Ik vind Vraag de Vroedvrouw een super initiatief en ik vind het super tof dat ik ook mijn bijdrage mag leveren aan het verzamelen van betrouwbare en concrete informatie in de geboortezorg! ​

Biancavanderaalstfotografielisa

Lisa Marquez Kroeze

Momenteel ben ik 4e jaars verloskundige in opleiding aan de Academie Verloskunde Maastricht. Ik vind het belangrijk dat iedereen de juiste informatie krijgt over zwangerschap en alles daaromheen met een eerlijke onderbouwing van deze informatie.

Biancavanderaalstfotografie-VroedvrouwMargot-119

Maaike van Egmond

Op dit moment ben ik nog in opleiding tot verloskundige. Ik zet me in voor Vraag de Vroedvrouw om mijzelf uit te dagen, mijn kennis te vergroten en tegelijkertijd wetenschappelijk onderbouwde informatie voor iedereen beschikbaar te maken.

Biancavanderaalstfotografiemarleen

Marleen Claas

Moeder en communicatiespecialist. Na twee prachtige zwangerschappen/bevallingen en tegelijkertijd een studie gezondheidscommunicatie, wil ik mij nu inzetten om wetenschappelijk onderzoek om te zetten in toegankelijke en begrijpelijke taal. Met uiteindelijk doel: een stevige basis voor een prachtige zwangerschap/bevalling/kraamtijd voor elke zwangere!

Biancavanderaalstfotografie-VroedvrouwMargot--2

Nadine Achtereekte

In 2019 ben ik gestart met de opleiding verloskunde. Ik ben ontzettend gepassioneerd dat ik mag leren over dit prachtige vak. De verloskunde staat nooit stil en daarom ben ik voortdurend bezig met het verbreden van mijn kennis en visie, zo ook hier bij Vraag de Vroedvrouw.

Biancavanderaalstfotografie-VroedvrouwMargot-

Suzanne van Dijk

De verloskunde is veel meer dan alleen de kennis en vaardigheden die er in vier jaar tijd tijdens de opleiding wordt ingestampt. Via Vraag de Vroedvrouw wil ik als verloskundige in opleiding graag kritisch nadenken over alles wat ik leer. Op deze manier hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een betere geboortezorg.

De verloskundigen in opleiding zijn belangrijk voor Vraag de Vroedvrouw: zij zijn onze toekomst. Zij worden door mij ondersteund in het schrijven en ik vul hun artikelen aan waar nodig. De perfecte combinatie: zij inspireren mij en ik neem hen mee in mijn denkwereld.

Momenteel schrijven ook andere vrouwen artikelen over hun expertise binnen de geboortezorg: Madyasa Vijber over racisme in de geboortezorg, Rodante van der Waal over obstetrisch geweld, Tamar Doorduin over zwangerschap & handicap.

Achter de schermen zijn er ook vrouwen aan het werk voor Vraag de Vroedvrouw. Wat minder zichtbaar, maar zeker niet minder belangrijk. Francien de Vries is Virtual Assistant voor Vraag de Vroedvrouw en Simone van Dijk beantwoordt de mail en doet administratieve werkzaamheden.