Literatuurlijst
Abramowitz, J. S. (2009).Post partum OCD factsheet. International OCD Foundation. Geraadpleegd op 7 juli 2022, van https://iocdf.org/wp-content/uploads/2014/10/Postpartum-OCD-Fact-Sheet.pdf American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. American Psychiatric Association. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519704/table/ch3.t13/ Challacombe, F., Bavetta, M., & Green, L. (2018, november). Perinatal OCD. Royal College of Psychiatrists. Geraadpleegd op 27 juli 2022, van https://www.rcpsych.ac.uk/mental-health/problems-disorders/perinatal-ocd Challacombe,…
Lees meerFleurs verhaal
Augustus 2018, dag 5 van mijn kraambed. Met mijn nog kakelverse dochtertje lig ik op bed. Ik probeer te denken aan fijne dingen; de dingen die goed gaan, de momenten waarop ik zo geniet van haar. Het lukt niet. Het enige wat mijn hoofd voor mij heeft, zijn nare beelden en gedachten. Soms zijn ze…
Lees meerSamenvatting
Perinatale OCD is dwang tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling. Het wordt veroorzaakt door biologische en psychosociale factoren. De aandoening wordt lang niet altijd herkend en nog weleens verward met post-partumdepressie of post-partumpsychose. Herkenning van perinatale OCD is essentieel voor de juiste diagnose en behandeling. Die laatste is nodig, omdat we bij vrouwen met…
Lees meerBij wie kunnen perinatale-OCD-patiënten terecht en waaruit bestaat de behandeling?
Deze paragraaf bespreekt bij wie iemand met perinatale OCD terecht kan, en welke therapieën mogelijk zijn. Hulpverleners Iemand die vermoedt perinatale OCD te hebben, kan het best zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts. Die kan doorverwijzen naar de POP-poli, psycholoog of psychiater. Staat iemand al onder behandeling, dan is het belangrijk dat diegene…
Lees meerWat zijn de mogelijke gevolgen van perinatale OCD?
In deze paragraaf komen de mogelijke gevolgen van perinatale OCD voor de zwangerschap, bevalling en post-partumperiode naar voren. Hierbij kijken we naar de fysieke en psychische gezondheid van moeder en baby. De studies die we bespreken, vergelijken vrouwen mét en zónder OCD. In dit type onderzoek is het niet mogelijk om met zekerheid causaliteit vast…
Lees meerWat zijn de oorzaken en risicofactoren van perinatale OCD?
Wat perinatale OCD exact veroorzaakt, kan de wetenschap nog niet tot in detail vatten, maar er liggen biologische en psychosociale factoren aan ten grondslag. In deze paragraaf gaan we hier dieper op in. Bij het bespreken van de psychosociale oorzaken, wordt ook duidelijk wie extra risico loopt om perinatale OCD te krijgen. Biologische oorzaken Er…
Lees meerWat is het verschil tussen perinatale OCD en post-partumdepressie en post-partumpsychose?
Voor een juiste diagnose en daarmee passende behandeling, is het belangrijk dat zorgverleners perinatale OCD herkennen. De aandoening wordt met regelmaat (hoe vaak precies is onbekend) verward met post-partumdepressie en post-partumpsychose. Deze paragraaf gaat in op hoe perinatale OCD van deze aandoeningen verschilt. Perinatale OCD en post-partumdepressie Een post-partumdepressie is een stemmingsstoornis die volgens recent…
Lees meerWat is perinatale OCD?
In deze paragraaf behandelen we de definitie en symptomen van perinatale OCD. Ook kijken we naar hoe vaak het voorkomt. Wat is perinatale OCD? Perinatale OCD is dwang rond de geboorte, waarmee we de periode van de zwangerschap tot 12 maanden na de bevalling bedoelen (Walker, 2021). Perinatale OCD wordt nog weleens maternale OCD genoemd.…
Lees meerWat is OCD?
Voor een goed begrip van perinatale OCD, is het allereerst belangrijk om te weten wat OCD is. In deze paragraaf gaan we hier op in. Wat is OCD? OCD staat voor Obsessive Compulsive Disorder, in het Nederlands: obsessieve-compulsieve stoornis, ook wel dwangstoornis. Een dwangstoornis kent drie componenten: dwanggedachten, ook wel obsessies onrust/angst als gevolg van…
Lees meerLiteratuur
Busfield, A., McNinch, A., & Tripp, J. (2007). Neonatal vitamin K prophylaxis in Great Britain and Ireland: the impact of perceived risk and product licensing on effectiveness. Archives of Disease in Childhood, 92(9), 754–758. https://doi.org/10.1136/adc.2006.105304 Ganbat, D., Jugder, B. E., Ganbat, L., Tomoeda, M., Dungubat, E., Takahashi, Y., Mori, I., Shiomi, T., & Tomita, Y.…
Lees meer