Toxoplasmose

Wat is het? Toxoplasmose is de ziekte die ontstaat door besmetting met de parasiet Toxoplasma gondii (RIVM, 2018). Als een mens of dier besmet raakt met Toxoplasma, dringt de parasiet een cel binnen waar hij zich voortplant tot de cel knapt. De parasieten die hierbij vrijkomen, doen weer hetzelfde. Na één tot twee weken ontstaan…

Lees meer

Literatuur

Alday, H., & Doggett, J. (2017). Drugs in development for toxoplasmosis: Advances, challenges, and current status. Drug Design, Development and Therapy, Volume11, 273–293. https://doi.org/10.2147/DDDT.S60973 Antolín, J., Gutierrez, A., Segoviano, R., López, R., & Ciguenza, R. (2008). Endocarditis due to Listeria: Description of two cases and review of the literature. European Journal of Internal Medicine, 19(4),…

Lees meer

Samenvatting

Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen vatbaarder voor voedselinfecties, omdat het immuunsysteem anders gaat werken. Door algemene adviezen rondom voedselveiligheid op te volgen, wordt de kans op een voedselinfectie kleiner. Naast deze hygiënische maatregelen kunnen sommige voedingsmiddelen vermeden worden of alleen goed verwarmd gegeten worden. Daarbij is het slim om wel rekening te houden met de…

Lees meer

Bij welke voedingsmiddelen moet je extra opletten?

Als je de algemene adviezen voor voedselveiligheid opvolgt, wordt de kans op een voedselinfectie al heel erg klein. Daarnaast zijn er bepaalde groepen voedingsmiddelen waar je extra bij op kunt letten om voedselinfecties te voorkomen. In de tabel hieronder staan per groep verschillende voorbeelden genoemd. Goed verhit kun je ze veilig eten. Hieronder staat per…

Lees meer

Salmonellose

Wat is het? Salmonellose is de ziekte die ontstaat door besmetting met een Salmonellabacterie (LCI, 2006). Er zijn veel soorten Salmonella. Hieronder wordt alleen non-typhoidale Salmonellose besproken. Dat is salmonellose die door andere soorten wordt veroorzaakt dan de soorten die buiktyfus en paratyfus veroorzaken (typhoidale salmonellose). De Salmonellasoorten die buiktyfus en paratyfus veroorzaken, komen namelijk…

Lees meer

E. coli-infectie

Wat is het? Escherichia coli is een bacterie die van nature in de darmen voorkomt en daar hoort (Cools, 2017). Sommige subsoorten (die niet in onze darmen voorkomen) produceren een gifstof. Een besmetting met die soorten wordt een shigatoxineproducerende E. coli (STEC)-infectie genoemd (LCI, 2012). Waar toxoplasmose en listeriose voor de baby voor specifieke risico’s…

Lees meer

Listeriose

Wat is het? Listeriose ontstaat door besmetting met de bacterie Listeria monocytogenes. Listeria kan goed overleven onder extreme omstandigheden, zoals in een hele zoute omgeving. De bacterie komt voor in de aarde, het grondwater en bij mensen en dieren. Listeria komt via de darmen de rest van het lichaam binnen, plant zich voort in de…

Lees meer

Wat zijn de algemene adviezen voor voedselveiligheid?

Onderstaande adviezen kunnen helpen om de kans op voedselinfecties zo klein mogelijk te houden: Koop voedsel op een plaats waarvan je erop vertrouwt dat de hygiëne goed zit (Einarson et al., 2010). Bereid zo veel mogelijk eten thuis om zeker te zijn dat het hygiënisch bereid is. Koop zo min mogelijk voorgesneden groenten en fruit.…

Lees meer

Zijn er mogelijk nadelen aan het opvolgen van alle voedingsadviezen?

Het advies om voedingsmiddelen met verhoogd risico te vermijden, wordt gegeven omdat voedselinfecties gevaarlijk kunnen zijn voor de baby. Bepaalde voedingsmiddelen helemaal uit de weg gaan, kan alleen ook risico’s voor de baby met zich meebrengen. Het gaat namelijk vaak om voedingsmiddelen met veel belangrijke nutriënten erin. Door die voedingsmiddelen helemaal niet te nuttigen, kunnen…

Lees meer

Wat is een voedselinfectie?

Een infectie vindt plaats als een bacterie, virus of parasiet iemand binnendringt en zich daar voorplant. Een infectie hoeft niet altijd ziekte te veroorzaken. Omdat zwangere vrouwen wat vatbaarder zijn voor infecties, wordt hen vaak op het hart gedrukt om bepaalde voedingsmiddelen te laten staan. Zo wordt het risico op voedselinfecties zo klein mogelijk gemaakt.…

Lees meer